You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Hmyzí hotel Šestka


Hmyzí hotel Šestka 

 

Hmyzí obyvatelé Prahy možná nemají hmyzí autobusy, ale zato mají hotely, jako je tento. Jsou krásné, luxusní, prostorné a vykládané dřevem. Ale nájemníci v nich nejsou na dovolené. Tvrdě pracují.

 

Zatímco je město plné různých budov, přístřeší, kanceláří a vůbec zařízení pro lidi, na hmyz se při výstavbě moc nemyslí. Ani doma naše hmyzí kamarády s radostí nevítáme. Přitom jsou pro naši přírodu a zahrádky důležitější, než se zdá. Bohužel jich u nás neustále ubývá. Jedním z důvodů je, že nemají kde bydlet. Najít teplé, suché a bezpečné místečko není ve městě tak jednoduché, jak by se mohlo zdát.

 

Přitom takový Hmyzí hotel je skvělým útočištěm spousty zdánlivě obyčejných druhů, které jsou užitečné pro celé své okolí.

 

V horních patrech se zabydluje opylovací četa. Mezi ně patří samotářské včely. Ty sice nežijí v rojích jako včely medonosné, ale svými opylovacími schopnostmi je předčí. Rádi se nastěhují i čmeláci, kteří se svým hustým kožíškem létají do práce i v chladné dny, kdy je ostatním zima, a raději zůstanou zalezlí. Několik pokojíků si pronajmají i vosíci, klidní a neútoční bratranci nechvalně proslulých vos.

 

V dalších patrech našeho hotelu bydlí hosté zvučných jmen. Například slunéčka, kterých je nespočet druhů, nejen to sedmitečné, ve světě hmyzích celebrit přezdívané Beruška. Drobnou, štíhlou a elegantní zelenou mušku zlatoočku taky určitě znáte. Přes svůj půvabný vzhled jsou oba neúnavní bojovníci proti zahradním škůdcům.

 

A ve sklepení našeho hotelu přebývá škvor. Neprávem o něm kolují nepěkné pověsti. Ale věřte nám, naše uši ho vůbec nezajímají. Raději si zaleze do suterénu našeho hotelu. Mnohem méně se o něm ví, že umí létat, nebo že je velmi efektivní při hubení mšic.

 

A víte, že postavit malý hmyzí hotýlek není vůbec těžké? Zkuste si to doma.